Hoe lang doe ik erover om in Mongolië te komen? Volgens Google maps rijd ik er in 95 uur naartoe. Volgens mijn smartphone hoef ik er überhaupt niet meer naartoe, maar regel ik mijn zaken meteen. Google maps houdt geen rekening met pauzes of oponthoud aan de grenzen. Mijn smartphone ook niet. En dat klopt ook wel, want onze verbinding met communicatiemiddelen heeft de wereld veranderd in een no man’s land. Of beter misschien; in een land van iedereen. Of nog beter misschien; als ik overal ben, dan ben ik nergens. Grenzeloos.
Doordat we op elke plek tegelijk kunnen zijn en vanaf elke plek worden aangesproken, is ons idee van plaats en tijd verdwenen. Voor Google zijn grenzen streepjes en ik communiceer met Google. Nooit meer zoeken, nooit meer rekenen, en met een beetje geluk hoef ik nooit meer ergens heen. En moet ik er toch in levende lijve zijn, dan spreekt mijn iPhone die taal wel. Mijn iPhone helpt mij door fysieke contactmomenten heen. Oké, tot zover eigenlijk geen nieuws.
Filosoof Henk Oosterling laat een interessante visie los op het fenomeen ‘wij, sociale contacten en de interfaces’. Hij bespreekt hoe interfaces instaan tussen onszelf enerzijds en basisbehoeften van het echte leven anderzijds. Klik!
Geef een antwoord